Sari la conținut
Prima pagină » NOUTATI » ACCIDENTE ZERO = ATENTIE si multe alte masuri si atitudini

ACCIDENTE ZERO = ATENTIE si multe alte masuri si atitudini

  • de

Este surprinzator cat continut poate avea acest indemn: ATENTIE!

Sa ne raportam mai intai la oameni.

Daca esti in pas cu noile concepte de securitate, atunci stii deja ca din orice pozitie privesti si in orice domeniu activezi, securitatea se refera la oameni si abia in continuare la alte obiective.

Focalizand perspectiva discutiei si referindu-ne strict la securitatea si sanatatea in munca (sau protectia muncii, boli profesionale, ssm, medicina muncii si probabil alte denumiri ale subiectului nostru), stim ca prima cerinta pentru o abordare corecta a sistemului este sa ADAPTEZI MUNCA LA OM si nu invers!

Toata legislatia europeana, nord americana, japoneza si probabil si din alte zone civilizate si dezvoltate ale lumii privesc aceasta relatie MUNCA ↔ OM in acest mod.

Si totusi ….

Omul reprezinta elementul creativ si, cel putin pana in prezent, singurul element din sistemul de munca ce poate manifesta ATENTIE CONCENTRATA si ATENTIE DISTRIBUTIVA in acelasi timp!

Tot factorul uman este insa de cele mai multe ori responsabil pentru majoritatea covarsitoare a accidentelor de munca.

Trebuie sa stii ca ai la indemana cateva puncte de sprijin in elaborarea unei strategii eficiente de prevenire a accidentelor de munca si a oricaror alte evenimente de munca, dintre care in acest articol amintesc despre:

Locul de munca sigur este perceput ca atare inca din prima zi de munca de catre orice angajat si aceasta perceptie sporeste semnificativ sentimentul de satisfactie pentru alegerea pe care a facut-o angajandu-se intr-o astfel de companie.

1 – Locul de munca sigur este perceput ca atare inca din prima zi de munca de catre orice angajat si aceasta perceptie sporeste semnificativ sentimentul de satisfactie pentru alegerea pe care a facut-o angajandu-se intr-o astfel de companie.

  • Nu este nevoie sa iti intampini noii angajati in mod festiv, sa le oferi prime de angajare, salarii supradimensionate, promisiuni ca va fi mai bine dar acum atat se poate, etc… Este suficient sa constate singur ca ITI PASA DE EL. Cum faci asta? Destul de simplu si, inca din prima zi. Daca vrei sa discutam pe aceasta tema, astept un mesaj de la tine pe adresa de email blog@protectiamunciissm.ro

2 – In timp, siguranta la locul de munca aduce nenumarate beneficii de ordin psihologic care, contribuie la cresterea productivitatii, mentinerea calitatii si a unui indicator masurabil numit “satisfactia la locul de munca”

  • Cine nu aplica acest concept chiar ca nu poate sa isi imagineze beneficiile. Important insa este sa nu ramai doar la a-l aplica ci sa permanentizezi in organizatie un nivel ridicat de constientizarea a ceea ce FACETI impreuna pentru siguranta. Retine stimate angajator: impreuna, angajator si angajati, sunteti mai puternici si mai consecventi.

3 – Indatorirea esentiala a angajatorului este prevenirea accidentelor si evenimentelor de munca asa cum sunt ele definite in L.319/2006.

  • Intreaga legislatie este centrata pe aceasta cerinta. Voi scrie ceva ciudat pentru unii: Legislatia chiar ajuta, cu conditia sa o intelegi, accepri si aplici.

 

Cum obtinem rezultatul dorit: ACCIDENTE ZERO ?

Voi trece direct la solutii fara a mai trece prin cauze, factori favorizanti, prevederi legale, etc… Vreau sa transmit un mesaj clar catre angajatori si angajati: la producerea unui accident de munca toti sunteti vinovati! Nu exista nevinovati! Cand un om moare sau ramane infirm pe viata din cauza de accident de munca, trebuie sa ne asumam particica noastra de vina pentru ca numai astfel nu vom uita si vom face mai mul ca sa nu se mai intample asa ceva.

Si inca ceva: cercetarea accidentelor de munca este o activitate obligatorie. Dar ce scop are aceasta cercetare? Sa stabileasca vinovatia? NU! Stabilirea vinovatiei este secundara si necesara din perspectiva administrativa.

Scopul principal al cercetarii accidentelor de munca este acela de a STABILI CAUZELE PRODUCERII ACCIDENTULUI DE MUNCA si de a STABILI MASURILE DE PREVENIRE NECESARE pentru ca astfel de tragedii sa nu se mai repete.

Am cercetat peste 200 de accidente si evenimente de munca si am doua probleme:

  1. Cauzele sunt cautate in subsistemul de munca in care s-a petrecut accidentul – INSUFICIENT
  2. Masurile de prevenire se refera la postul de lucru al accidentatului – INSUFICIENT.

Si atunci care sunt SOLUTIILE?

Nu existe o solutie universala sau un pachet de solutii oricat de generale ar fi acestea.

Nu exista solutii salvatoare, exceptionale, fantastice sau definitive, permanente.

Paradoxal, solutiile sunt foarte simple si se regasesc in activitatea noastra obisnuita, de zi cu zi.

Fata de gravitatea unui accident de munca este posibil ca afirmatia mea sa para bizara sau facuta cu prea multa usurinta, inconsistenta.

Sa vedem ….

SOLUTIILE PENTRU ACCIDENTE DE MUNCA ZERO

  1. ANGAJATOR
    1. Gandeste limpede si pozitiv despre protectia angajatilor. Este clar ca nu exista atotcunoscatori dar … suna un prieten daca simti ca ceva te depaseste. Este mai bine, crede-ma!
    2. Accepta SSM-ul ca pe un partener de drum lung si este bine sa il intelegi intr-o maniera integrata in procesele tale de business
      1. Asigura-te ca ai documentatia activitatii SSM foarte bine facuta, special pentru organizatia ta, cu toate detaliile si instructiunile necesare asa cum ai gandit tu business-ul tau.
      2. Asigura-te ca instruirea lucratorilor se face temeinic si pe intelesul lucratorilor
  • Asigura-te ca, personal sau prin cei care instruiesc, ai obtinut aderenta lucratorilor la acest “tratament” anti risc si pericole, pro-siguranta si sanatate.
  1. Nu accepta superficialitatea si activitatile SSM facute de mantuiala, ca sa fie.
  2. Fii incluziv, raporteaza-te la cei mai slabi si mai putin educati.
  3. Nu tolera bascalia si indiferenta, dezordinea si indisciplina.
  4. Coopereaza serios cu cei care se ocupa de SSM in cadrul organizatiei tale, indiferent sa sunt interni sau serviciu extern de prevenire si protectie.
  5. Solicita evidente corecte si rapoarte consecvente despre situatiile SSM, la fel cum faci cu cei de la marketing, vanzari, contabilitate, etc…
  6. Nu lasa medicina muncii sa fie cenusareasa serviciilor tale externe
  7. Analizeaza si solicita planuri de masuri atunci cand sunt necesare si exprima-ti opinia in mod just, serios si documentat atunci can astfel de masuri ti se propun.
  8. Verifica, controleaza si sanctioneaza daca este necesar pe cei care nu aplica ceea ce ai stabilit in materia SSM pentru organizatia ta.
    1. Pare a fi muncitoresc si complicat dar, din experienta mea, toate acestea iti iau intre 1 si 2 ore lunar, daca ai oameni competenti si eficienti in serviciu tau SSM, intern sau extern. Eu iti stau la dispozitie si iti pot livra gratuit un time sheet pentru activitatile tale … ca exemplu. Poti sa ma intrebi printr-un email la blog@protectiamunciissm.ro

 

  1. ANGAJATI
    1. In primul rand informeaza-te despre compania la care doresti sa te angajazi. Te intereseaza si alte aspecte in afara de salariu si program. Intreaba clar despre cum se realizeaza prevenirea si protectia angajatilor la locul de munca. S-ar putea sa ai surprize placute sau… nu
    2. Daca ai intrat in organizatie incearca sa intelegi si sa fii proactiv la instruirile introductiv generale si de admitere la locul de munca. Aceste instruiri trebuie sa fie foarte serioase. Dupa cum sunt ele facute, fii sigur ca este si compania la care te angajezi.
    3. Daca esti deja angajat tine cont de urmatoarele:
      1. Disciplina la locul de munca … este cheia succesului.
      2. Ordinea si curatenia la locul de munca … sunt poarta catre succesul tau.
  • Atentia si iar Atentia in tot ce faci … sunt drumul catre succes.
  1. Munca ta este apreciata daca NU provoci evenimente de munca de orice fel, inclusiv cu impact in calitatea si productivitatea muncii.
  1. Sa nu faci ceea ce nu esti instruit sa faci.
  2. Cand faci ceva, orice faci sa faci cu NEATENTIA PROVOACA ACCIDENTE!
  3. Sa nu te deplasezi pe unde nu ai traseu de deplasare.
  4. Sa nu stationezi in locuri in care nu ai ce cauta sau in care este intezisa stationarea.
  5. Sa nu intervii unde nu esti calificat si atribuit sa o faci.
  6. Sa nu intervii cand utilajele sunt in functiune.
  7. Sa nu lucrezi cu masini-unelte defecte, uzate peste norma sau fara dispozitivele de protectie normale.
  8. Sa fii suficient de atent la ce se petrece in jurul tau (atentie distributiva).
  9. Sa respecti ceea ce esti instruit sa respecti. Sa contribui daca sesisezi si alte pericole.
  10. Sa fii atent la neconformitati si sa le semnalezi sefului tau, indiferent cine le genreaza.
  11. Sa porti corect echipamentul de protectie.
  12. Sa inveti permanent sa te protejezi pe tine si pe ceilalti.

 

  1. ANGAJATOR ↔ ANGAJATI
    1. Nu este nevoie sa fraternizati, sa va imbratisati, sa va laudati reciproc, etc… Este nevoie sa VA RESPECTATI RECIPROC!
    2. Eliminati superficialitatea si indiferenta.
    3. Aratati ca VA PASA!
      1. Cum? Prin ceea ce faceti fiecare dintre voi. Ce trebuie sa faceti? Cateva lucruri in plus fata de ce ati scris / citit in documentatiile voastre: in primul rand sa faceti ce v-ati propus, cine are CSSM sa faca sedinte adevarate nu fictive, sa va ganditi bine cand dati dispozitii suplimentare pentru activitati care nu sunt prevazute in fisa postului, etc
    4. Comunicati eficient si concret, reciproc.
    5. Educati-va impreuna si continuu. Este mai simplu decat pare!
    6. Nu faceti rabat de la masurile de prevenire si protectie.
    7. Fiti proactivi si completati-le daca situatia o impune.
    8. Cereti suport de la alti specialisti daca este necesar.
    9. Nu va asumati riscuri suplimentare.
    10. Nu actionati la intamplare in situatii si medii periculoase. Aceste activitati sunt clar reglementate in legislatie si ar trebui sa fie si in documentatiile voastre.

Echivalati munca cu viata si pericolul cu decesul.

Totul devine dintr-o data foarte clar in aceasta sintagma.

Securitatea si sanatatea in munca angajatilor este rezultatul muncii de prevenire si protectie. Sistemul de management al securitatii si sanatatii ocupationale se construieste cu rabdare si responsabilitate.

Nu conteaza cat de mare sau complexa este organizatia ta.

Accidente se petrec oriune daca nu esti atent la ce si cum faci.

Am incercat sa scriu astfel incat sa ma detasez cat mai mult de limbajul profesional si sa ating originea faptelor care va vor conduce la succes.

Traian Marinescu

Evaluator de risc de accidentare si imbolnavire profesionala, Coordonator de Securitiate si santate pe santiere temporare si mobile.

Isera Consulting Services Srl

Serviciu Extern de Prevenire si Protectie