Sari la conținut
Prima pagină » NOUTATI » ACCIDENT DE MUNCA

ACCIDENT DE MUNCA

  • de

ACCIDENT DE MUNCA:
HAZARD SAU NEGLIJENTA?

Totul incepe cu o evaluare corecta a riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala si se continua cu ATENTIA ACORDATA RISCURILOR

In fiecare zi, milioane de oameni merg la locul de munca avand incredere ca vor reveni acasa in siguranta. Cu toate acestea, accidentele de munca si imbolnavirile profesionale continua sa se produca in numeroase sectoare.
Intrebarea care apare frecvent in astfel de situatii este: a fost un accident de munca care putea fi evitat sau rezultatul hazardului subevaluat?
Raspunsul nu este intotdeauna simplu, insa cheia pentru prevenirea acestor evenimente este evaluarea corecta a riscurilor.

Evaluarea riscurilor este piatra de temelie a prevenirii.

Orice program eficient de prevenire si protectie incepe cu o analiza detaliata a riscurilor existente la locul de munca. Aceasta evaluare identifica pericolele reale si potentiale, stabileste cine este expus si in ce mod, precum si masurile necesare pentru eliminarea riscurilor sau diminuarea celor care nu pot fi eliminate. Este o activitate obligatorie prin lege, dar mai presus de toate este un exercitiu de responsabilitate fata de angajati.

Fara o evaluare corecta:

 

– se pot ignora riscuri ascunse;
– se pot implementa masuri de protectie ineficiente;
– iar in final, se poate ajunge la accidente care „par sa apara din senin”.

accident de munca urgent SSM

Unde se trage linia intre accident si neglijenta?

Este usor sa consideram un incident drept un simplu eveniment pe care il putem trece cu vederea, insa adesea exista o succesiune de factori ignorata:

  1. Incidentul nepericulos poarta un potential accidentogen
  2. Incidentul periculos devine totdeauna un risc care asteapta forma concreta de manifestare
  3. Accidentul de munca se produce tocmai prin ignorarea primelor doua.

Daca introducem in ecuatia evaluarii riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala si alte “incidente” destul de comune in anumite tipuri de organizatii: lipsa echipamentului de protectie adecvat, absenta semnalizarilor de avertizare, instruirea insuficienta a personalului, sau nerespectarea normelor de securitate de catre conducere, vorbim mai degraba de neglijenta sistemica, nu de un eveniment imprevizibil.Mai mult, responsabilitatea nu apartine doar angajatorilor ci si angajatilor care, au datoria legala si morala de a oferi un mediu de lucru sigur pe de o parte si de a respecta cerintele minime de securitate si sanatate la locul de munca, pe de alta parte.

In multe cazuri, ceea ce este etichetat initial drept „incident” este de fapt rezultatul unei activitati de prevenire si protectie deficitara. Aici intervine responsabilitatea angajatorului care trebuie sa cunoasca riscurile din unitatea lui si sa implementeze masuri reale, nu doar formale.

Imbolnavirile profesionale – riscuri invizibile, dar reale

Pe langa accidentele evidente, mediul de lucru poate genera boli profesionale care apar in timp:

  • afectiuni respiratorii si alte afectiuni cauzate de expunerea la substante periculoase;
  • probleme musculo-scheletale generate de miscari repetitive, ridicarea si purtarea maselor mari, manipularea manuala preponderenta;
  • sau tulburari psihice si de stres in medii tensionate, supra solicitari neuro-psiho-senzoriale, hartuirea la locul de munca, etc.

Aceste afectiuni sunt mai greu de identificat, dar pot fi prevenite printr-o evaluare riguroasa si actualizata periodic, care include nu doar riscurile fizice, ci si pe cele psihosociale si ergonomice

Ce presupune o evaluare corecta si eficienta a riscurilor?

  • Identificarea activitatilor periculoase, prin observare directa si consultarea angajatilor.
  • Clasificarea riscurilor in functie de gravitate si frecventa.
  • Documentarea si actualizarea periodica a evaluarii.
  • Implicarea tuturor nivelurilor ierarhice: de la muncitor la manager.
  • Implementarea de masuri concrete, nu doar bifarea unor obligatii legale.

In concluzie PREVENTIA NU ESTE O CHELTUIALA, ci mai degraba o INVESTITIE!

 

In SSM, nu exista loc pentru presupuneri. Daca ne bazam pe noroc sau pe ideea ca „la noi nu vor fi raportate niciodata astfel de incidente”, riscam sa primim lectii dureroase si sa invatam din propriile tragedii. Evaluarea riscurilor nu este un simplu document, ci un proces continuu si vital pentru siguranta tuturor.

De cele mai multe ori, diferenta dintre un accident si o zi normala de munca este data de un singur lucru: ATENTIA ACORDATA RISCURILOR!